Home
Doorverwijzingen
Interessante links
Stelling
Neem contact op
Registratie
Blog
Onterecht gedetineerd
Platform voor onterecht gedetineerden en hun naasten.
Interessante links

 

Bonjo jaargang 11 nummer 2

Lees op pagina 9 het artikel 'Steun voor onterecht gedetineerden'. Een interview met O.G., een onterecht gedetineerde en zijn gedichten- en gebedenbundel 'Een hel tussen vier muren'.


De Franeker moordzaak op 13 maart 2010

‘Onschuldig vast’

Begin juli kwam het boek ‘Onschuldig Vast’ van wetenschapsfilosoof Ton Derksen over -onder andere- het fenomeen gerechtelijke dwalingen uit. In dit soort zaken zit een patroon: steeds is de bewijslast eenzijdig geïnterpreteerd. Steeds heeft men een dader willen zoeken, steeds hadden de verdachten de schijn tegen maar bleken ze toch onschuldig. “Als je eenmaal (vals) bekend hebt kan het jaren duren voordat je weer vrijgesproken wordt”.

Schatting: 15% Nederlandse gedetineerden onterecht in gevangenis

Er zitten veel meer mensen onschuldig achter de tralies dan we beseffen. Naar schatting gaan 200 mensen per jaar ten onrechte het gevang in. “Veel mensen denken vaak dat het hen niet kan overkomen, maar dat kan dus wel”, zegt wetenschapsfilosoof en strafrechthervormer Rein Gerritsen tegen Nieuws.nl.


Joseph Oubelkas

23 december 2014, de dag dat Joseph eigenlijk pas na 10 jaar onterechte gevangenisschap vrijgelaten zou worden. Gelukkig is het anders verlopen en mocht hij op deze dag voor jongeren spreken in jeugdgevangenis Amsterbaken.

  


Re-integratie van (ex-)gedetineerden - Ministerie van VenJ

In deze animatie wordt uitgelegd hoe de Dienst Justitiële Inrichtingen en gemeenten richting geven aan de re-integratie van (ex-)gedetineerden.